https://sklep.arkop.pl/warzywnictwo/warzywa-cebulowe.html

Większość nawozów powszechnie wykorzystywanych w rolnictwie zawiera trzy fundamentalne składniki pożywne dla roślin: azot, fosfor i potas. Niektóre nawozy w rolnictwie zawierają też pewne mikroelementy, takie jak cynk oraz inne metale, które są wymagane do wzrostu roślin. Nawozy wolno uzyskać na rozmaitej podstawie np.

•    komposty i inna materia organiczna
•    odpady, takie jak osady ściekowe oraz niektóre odpady przemysłowe.

https://sklep.arkop.pl/nawozy-wszystkie/l-actipol.html

Istotne jest to, by właściwe nawozy były bogate w składniki kaloryczne substancje organiczne, co pozwala poprawić jakość gleby i aktywizować wzrost roślin.
Wykorzystanie cennych materiałów nadających się do powtórnego użytku jako nawozy ma prawo też nieść i inne korzyści, na przykład jeżeli chodzi o wyższą jakość wody, zapobieganie zanieczyszczeniom lub zrównoważone rolnictwo. Należałoby tu zapamiętać, że osad ściekowy stosowany w rolnictwie jako nawóz jednak podlega limitom stężeń dla zachodzących metali: arsen, kadm, miedź, rtęć, nikiel, selen i cynk.

Nawóz w rolnictwie – jak go rozsądnie spożytkować?
Regularnie analizuj glebę – gdyż taki monitoring jest zazwyczaj najlepszym wskaźnikiem wystarczalności składników odżywczych. Przede wszystkim też monitoruj pH gleby, główną zmienną, jaka wpływa na przystępność składników pożywnych, na tej podstawie będzie Tobie najłatwiej dopasować odpowiedni nawóz. pH 6,0 jest starczające, żeby większa część składników odżywczych była dostępna. Pamiętaj także, że zawsze masz możliwość się po pomoc zwrócić do ekspertów w sklepach oferujących nawóz – oni mają kompetentną wiedzę, którą z pewnością z chęcią się podzielą.