Arkana kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia lokalna uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różne obyczaje, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, jakie sztampowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podwalinę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, iż najistotniejszym oraz w największym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z różnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w gruncie rzeczy dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest wyśmienita oraz sycąca.